Budapest Comic Con - Cosplayverseny - Craftmanship
Kövess minket
Facebook Logo
logo

BOK CSARNOK

/

2023. JÚNIUS 10-11.

Cosplayverseny - Craftmanship

A jelentkezés határideje: 2023. május 4. éjfél.

A jelentkezés csak akkor érvényes, ha azt a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!

Bármilyen kérdésed van a versennyel kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatot velünk az info@cosplay.hu email címen.

A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a cosplay minősége, a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!

Figyelem a verseny létszámkorlátos! A jelentkezők számát és a színpadi időt figyelembe véve, a szervezők fenntartják a jogot a jelentkezés idő előtti lezárására.

Regisztrálni az alábbi linkeken tudsz!

1. Adatok felvitele

 • Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan e-mail címet, ahol el tudunk titeket érni! Azért fontos a polgári neveteket is leadnotok (csoportok esetén minden fellépő nevére szükség van), hogy biztosan titeket engedhetünk be a rendezvény nyitása előtt a versenyzőknek fenntartott időpontban!
 • A regisztrációnál meg kell adnotok a karakter nevét, akit cosplayeztek, illetve a pontos forrást.
 •   Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, információkat, és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!
 •  Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet.

2. Kép a karakterről

 •  A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagy méretű képet töltsetek fel a karakterről.
 • Az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos!
 • A képek felbontása minimum 1280*720 pixel legyen, jpg formátumban. Az ajánlott, ideális fájl méret 1920*1080 pixel és maximum 1 megabyte.

3. Zene

A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

 

A zene hossza

       Craftmanship: 30-60 másodperc

 

4. Kérések, konferálói szöveg és “Így készült” képek

 • Lehetőségetek van feltölteni képeket a ruhakészítés folyamatáról és ehhez lehet csatolni valamilyen szöveges dokumentumot, melyben leírhatod a zsűrinek, a jelmez elkészülésének fázisait.
 • A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt (ettől azonban a konferáló adott esetben eltérhet, a rendelkezésre álló idő vagy a körülmények függvényében).
 •  A konferálói szövegnek azt kell tartalmaznia, amit szeretnétek, hogy a konferáló elmondjon a karakteretekről vagy a jelmezetekről a színpadra lépés előtt.
 • A felkonferálásra elég 1-2 mondat, amiből a közönség sejtheti kit is fognak nemsokára látni.
 • A leírásnak kötelezően tartalmaznia kell a feltöltött zene hosszát! (pl.: meszaros_ildiko.mp3 hossza: 00:54)
 • Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is! Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok az info@cosplay.hu címre.

A VERSENY SZABÁLYZATA

A jelentkezők akár mind a két kategóriában indulhatnak!

Mind a két nap a legjobb három versenyzőt díjazzuk, köztük oszlik el az 500 000 Ft összdíjazás!

CRAFTMANSHIP (KOSZTÜMKÉSZÍTÉS)

A versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly.

Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!

A versenyzőknek szabadon választott zenére felvonulva a színpadon mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

A zsűri elsősorban összhatás és a megjelenést értékeli, hogy minél jobban hasonlítson versenyző az eredeti karakterre. Fontos a technika, az igényesség és a színpadi megjelenés is!

Original (saját tervezésű) jelmezzel nem lehet nevezni.

 

Pontozási szempontok

1. Karakterhasonlóság

 • Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
 • A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert.
 • A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta

2. Kivitelezés, technika

 • A ruha minden része el lett-e készítve.
 • Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
 • Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
 • Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
 • Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

 

3. Színpadi megjelenés

 • A fellépés során mennyire tudja hozni a karaktert.
 • Az előadás, fellépés ötletessége és kivitelezése

FONTOS INFORMÁCIÓK A VERSENYRŐL

 • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
 • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
 • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
 • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
 • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
 • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani szervezőt.
 • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
 • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját.
 • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
 • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
 • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

Indulhatok-e olyan jelmezzel, amivel már részt vettem másik versenyen?

Igen, bármilyen jelmezzel indulhatsz, kötöttségek nélkül.

Nevezhetek-e fekete-fehér képpel vagy fanarttal?

Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el.

Kötelező zenét feltölteni?

Igen!

Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?

Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?

Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 1280*720 pixel felbontású.

Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?

Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

Van a zeneszerkesztéshez vagy a forgatókönyvhöz valami segítség?

Van, a cosplay.hu weboldalon mind a kettőhöz találsz segítséget.

Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?

A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

Honnan tudom, hogy bekerültem-e?

A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

Milyen gyakran frissül a cosplayes lista?

2-5 nap, a jelentkezések számától függően.

Már 10 nap is eltelt, a lista frissült, de nem vagyok rajta, mit lehet ilyenkor tenni?

Ellenőrizd a leveleidet, hogy kaptál-e értesítőt valami hibáról (a SPAM mappát is nézd át), ha nem kaptál, akkor jelezd a szervezőknek még a határidő lejárta előtt!

A fellépésem során hibás volt a zene vagy kép, mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyon ritka eset, de ilyenkor azonnal jelezd a segítőknek a problémát, ha bizonyítható, hogy a hiba szervezői oldalon volt, akkor lehetőséget kapsz újra fellépni. Ha a hiba a feltöltött zenével volt, abban az esetben nem tudunk segíteni.

A hivatalos fotósok képeit hol tudom megnézni?

https://albums.cosplay.hu/