#1 Karakterválasztás

Star wars? Harry Potter? Gyűrűk ura? One piece? Naruto? 

Átgondolt döntés vagy szerelem első látásra?

Cosplayezheted karaktered egy filmből vagy sorozatból, de lehet képregény szereplő, vagy könyvbeli karakter, vagy valaki a videójátékból, amire épp rá vagy kattanva és persze kedvenc animédből is választhatsz:)

A karakterválasztás 3 alaptípusa:

1. rajongás: A karakter iránti rajongás kifejezése, vagy a hasonlóság a  cosplayes és a karakter között. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak. Nagyfokú lelkesedés jellemző rájuk,ám néha kevesebb figyelmet fordítanak a ruha részleteire vagy a minőségre. 

2. figyelem:  A második típusnál a karakternek járó figyelem áll a középpontban, valamint a népszerűség, amit az adott karakter vagy jelmez hoz magával. Ennél a típusnál a részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző. Nagyrészt innen kerülnek ki a cosplay-versenyek résztvevői is.

3. alkotás:  Itt a kreatív alkotási folyamat kapja a főszerepet, a kihívás, saját határaink tesztelése vonz. Ezek a jelmezek már lehetnek bonyolultabbak és költségesebbek, még jobb minőségű jelmezek készítésébe a cél, szélesebb körű alapanyag-használattal. Gyakori, hogy profi fotósok, cosplay fotósok készítenek róluk minőségi photoshootokat és persze a cosplay versenyek élvonalában is találkozhatunk velük.

Cosplay készítés

Roxy legújabb cosplayének készítését mutatjuk be Nektek. Roxy többek között cosplayezte már Kirit az Avatarból (képen), Monster High karaktert vagy Gwent a Pókemberből. Most készülő cosplaye pedig a Csillagok Háborúja univerzumba repít el minket.

Hera Syndulla a Star Wars Làzadók jól ismert twi’lek pilótája.

Twi’lek faj legjellegzetesebb vonása a két lekku amit ebben a videóban láthattok elkészülni.

Lehet bőrből akár szilikonból vagy nyúlós textilből is csinálni. Később majd az ikonikus minták is fel lesznek rá festve textilfestékkel. A 3D nyomtató most is jó barátom hisz pár nap alatt ki is nyomtatta a fegyvert és a pilótaszemüvegeket.

A páncélt lesz a legkülönlegesebb elkészíteni, hisz még hasonlót sem csináltam, de egy cosplayer számára nincs akadály!

Nézd meg a videót!

#2 ESZKÖZÖK

Tű, cérna, olló, kalapács, fűrész, hajszárító, ragasztópisztoly :D Egy jó cosplayhez bármire szükséged lehet. Nézzük mik a legfontosabbak:

1: ha szét kell vágni: olló, sniccer, szike.Olló minden háztartásban van, de ha elkezdesz cosplayezni, mindenképpen legyen legalább két ollód, amit csak erre a célra használsz. Sőt, legyen egy olyan ollód, amit csak a textil anyagokhoz használsz, ez azért fontos, mert ha más anyagot vágsz, elmegy az éle és utána szétszedi az agyagot. A másik olló jól jön a papír és szabásminták vágásához. A szike és a sniccer főleg vastagabb karton, és dekorgumi vágására tökéletesek. Figyelj oda, hogy mindig legyenek élesek és akkor gyönyörű, szép egyenes éleket kapsz.Fontos: mindig jól válaszd meg az anyaghoz, hogy melyik vágóeszközt használod. 

2: ha össze kell tenni: tű, cérna, ragasztó, tépőzár. Van rá esély, hogy a ragasztópiszoly lesz a legjobb barátod. Könnyen beszerezhető, és könnyen használható, hosszú évekig lehet a cosplayer hű társa - de vigyázz, fájdalmat is tud okozni. A piszoly nagyon forróra melegíti fel a ragasztót, óvatosan kell bánni vele. És tedd mindig vissza a helyére. De mire lehet használni? Nagyon sok anyagra jó, de kezdjük azzal, amire nem használd: üvegre, fényes felületekre nem jó, ideiglenesen megfogja, de utána hamar elereszti. Ha porózus anyagokat használsz, azokat jól megtartja, plusz az alacsonyabb hőfokon olvadó műanyagokhoz is hozzáköt. De ezeket érdemes külön mintadarabon letesztelni, nehogy az előkészített darab deformálódjon. Ha a fát kicsit felcsiszolod, arra is ráragad, Textil anyagok esetében akkor tud működni, ha más anyaghoz, kiegészítőhöz ragasztod. Ruhaanyag-ruhaanyag kombó nem nyerő sajnos. Tű, cérna! Ez akkor is nagyon fontos, ha nem te magad varrod a ruháidat, egy készlet mindig legyen nálad, mert bármikor szükség lehet rá. Tépőzár:  a leggyakoribb és leghasznosabb formája a 20 mmes vastagságú, van belőle öntapadós is ha utálsz varrni, és van sima ami olcsóbb, de extrán kell ragasztani, vagy varrni. Van bolyhos és szúrós fele, ha ruhát akarsz nem ruhához csatlakoztatni, a bolyhos felét kell a ruhához varrni, és nem ragasztani. Ezzel nem fog bolyhosodni, és sokáig szép marad az anyag. 

3: ha mérni kell: vonalzó, mérőszalag. Fontos egyéb alap eszköz a vonalzó és a mérőszalag, colstock. A vonalzónál jó, ha van hosszabb is, akár 50 cm, de a 100 centisnek is nagy hasznát veszed, ha egyenesen kell vágni, a  derékszögű vonalzót tuti használni fogod. Ha testméreteket mérsz, akkor pedig a mérőszalag a tuti.