2025. Június 14-15.Hungexpo - Június 14-15.2025. Június 14-15.Hungexpo - Június 14-15.
2025. Június 14-15.Hungexpo - Június 14-15.2025. Június 14-15.Hungexpo - Június 14-15.

Szakmai kooperációról állapodtunk meg a Magyar Képregény Szövetséggel. Ennek értelmében a 2024-es Budapest Comic Conon az MKSZ részt vesz a külföldi képregényalkotó vendégek kiválasztásában és meghívásában, a képregényes színpadi programok, standok és dedikálások megszervezésében. Meggyőződésünk, hogy ez az együttműködés tovább emeli a Budapest Comic Con képregényes programjának a színvonalát, az MKSZ-nek pedig lehetőséget teremt ismeretterjesztő tevékenysége bővítésére.

Az idei évben még szebb lesz a Comic Zone brandingünk! Hálás köszönet érte a Copygurunak!❤️

Találkozz nemzetközileg is ismert képregényalkotókkal és tehetséges magyar művészekkel!

Szeretitek a képregényeket és érdekel, hogy hogyan is készítik őket? Akkor jó helyen jársz! 2024-ben ismét találkozhatsz meghívott külföldi és magyar képregényalkotóinkkal és ismerd meg történetüket. Merülj el a képregényrajzolás titkaiba, nézd meg, hogy hogyan készülnek a karakterek vagy hallgas érdekes sztorikat a legnagyobb neveketől. 

Hyun Jin Kim

Hyun Jin Kim világszerte ismert oktató, illusztrátor és festő. Alapítója a SUPERANI művészeti kollektívának, valamint az elismert koreai AniChanga Art Schoolnak, ahova minden művészeti babérra törő alkotó szeretne járni, hogy fejlessze képességeit.

Hyun Jin hozzáállása és munkamorálja határozza meg a SUPERANI minden alkotójának irányadó normáját. A kollektíva olyan nagy nevekkel rendelkezik mint Jae Kwan Park, Jisu Kim, Karl Kopinski és a nemrég elhunyt Kim Jung-Gi.

John Higgins

John Higgins valószínűleg a legtöbbeknek arról lehet ismerős, hogy ő színezte a Watchmen-t és a Batman The Killing Joke-ot. Ő készítette, írta és rajzolta a nagy sikerű Razorjack sorozatot is.

Önéletrajzi művészeti könyvet is írt és tervezett, Beyond Watchmen & Judge Dredd: The Art of John Higgins címmel, amelyet a Liverpool University Press adott ki.

A 2000AD rendszeres munkatársa, jelenleg Michael Carroll íróval és Sally Jane Hurst színésszel dolgozik együtt a Dreadnoughts című Judges-előzménysorozaton.

Jae Kwang Park

Jae Kwang Park a dél-koreai Szöulban élő művész. A szöuli Sejong Egyetem képregény és animáció szakán végzett.

A diploma megszerzése után Jae Kwang aktívan részt vett a képregénykészítésben, és olyan külföldi kiadókkal dolgozott együtt, mint a francia Glenat és az amerikai DC Comics.

Ezzel párhuzamosan anatómiai rajzelőadásokat tartott, valamint vállalatok és közintézmények megbízásából illusztrációs és élő rajzprojekteket vállalt. Számos művészeti törekvésben vesz részt minden olyan területen, ahol a vizuális kifejezésre van szükség, anélkül, hogy munkáját egy adott műfajra korlátozná.

Manuel García

A spanyol származású Manuel, 2001-ben kezdte karrierjét, amikor Robin

képregényt rajzolt  a DC Comics számára, nem sokkal később pedig megkapta az első  Marvel munkáját is. Dolgozott  Bosszúállók,  Mennydörgők, Fenegyerek füzeteken és a magyar nyelven is elérhető, nagysikerű Marvel Legendák:Pókember Kitörés is az Ö rajzolásában jelent meg.

Számos népszerű képregényen dolgozott: Fekete Párducon, Vasemberen,

Fekete Özvegyen, sőt néhány Star Wars képregényen is.

A rajongók kedvence, a Valiant kiadónál megjelent Bloodshot sorozata

volt az alapja a 2020-as Vin Diesel-filmnek.

Tavaly fejezte be az  X-Men: Days of Future Past - Doomsday sorozatot.

Marco Mastrazzo

Olasz származású képregény alkotó. Autodidakta módon tanulta a képzőművészetet, mielőtt 2016-ban Roberto Recchioni segítségével betört a képregények világába egy Dylan Dog borítóval. A Dylan Dog kreatív csapatával azóta is szorosan együttműködik, hiszen ő a Dylan Dog Special hivatalos borító készítője a Sergio Bonelli Editore-nak, illetve annak amerikai kiadójának, az Epicenter Comics-nak.

2017-ben és 2018-ban lehetősége nyílt a Scuderia Ferrarival dolgozni a Forma-1 bajnokság poszterein. Debütálása óta munkáit a DC Comics és a Marvel képregényein láthattuk, olyan címek mellett, mint a The Other History of The DC Universe, Venom és az Amazing Spider-man, illetve Dynamite kiadó népszerű sorozatának, a Vampirellának borítóin is dolgozott.

Rendkívüli tehetsége és szemet gyönyörködtetően részletes stílusának köszönhetően hamar népszerűségre tett szert, és minden új megjelenéskor elkápráztatja képregényrajongók ezreit műveivel. 

Patricia Martín

Többszörös Harvey-díjra jelölt és American Illustration győztes spanyol illusztrátor és képregényrajzoló.

Martín az elmúlt 10 évben legfőbbképpen a képregényiparban tevékenykedett. Olyan nevekkel dolgozott együtt, mint Jeff Lemire, Matt Kindt, Robert Venditti és Eric Heisserer, akivel a DC Comics Wonder Womanjét is készítették. 

Közös alkotásait Raúl Allénnel pár éve kezdte meg és olyan alkotások fűződnek neveikhez, mint Frank Herbert nagy sikerű regényének, a Dűnének a képregényadaptációját, valamint a Doctor Strange következő megjelenése, amin jelenleg is együtt dolgoznak.

Ügyfelei közé tartozik többek között a Marvel Comics, a DC Comics, az Image Comics, a Dark Horse Comics és az Onipress.

Raúl Allén

Karrierjét kereskedelmi illusztrátorként kezdte, és olyan ügyfelekkel dolgozott együtt, mint Quentin Tarantino, a Time Magazine, a Playboy, a RollingStone, a New York Times, a Billboard, a The Washington Post, és az Adidas, hogy csak néhányat említsünk. 

Dolgozott a Marvel Comics-nál David Aja mellett, Matt Fraction és Ed Brubaker írókkal a "The Immortal Iron Fist"-en; Warren Ellis-szel a "Secret Avengers"-en. Allén emellett több száz borítón és illusztráción dolgozott a Valiant, Image, Boom, Dynamite, Dark Horse, Penguin, Siruela, Folio Society stb. számára. 

Közös alkotásait Patricia Martínnal pár éve kezdte meg és olyan alkotások fűződnek neveikhez, mint Frank Herbert nagy sikerű regényének, a Dűnének a képregényadaptációját, valamint a Doctor Strange következő megjelenése, amin jelenleg is együtt dolgoznak.

Munkáit több helyen is kiállították már, mint például New Yorkban, Bostonban, Washingtonban, Rómában, Berlinben, Stockholmban, Buenos Airesben, Madridban és Barcelonában.

Felvidéki Miklós

Felvidéki Miklós 2016-ban végzett animációs rendezőként a Moholy-Nagy Művészeti egyetemen, azóta rendszeresen dolgozik storyboardosként filmekben, reklámokban, illetve animációs sorozatokban is. Több mesekönyvet illusztrált de legszívesebben képregény rajzolással foglalkozik.

2012-ben Korcsmáros Pál díjat, 2018-ban pedig Alfabéta díjat kapott, munkáit publikálták magazinokban, antológiákban és önálló kiadványok formájában egyaránt. 2023-ban jelent meg az amerikai Oni press kiadásában Eric Skilmannel közösen készített Action Journalism képregénye, amit itthon a Kilencedik.hu jelentetett meg Kate Kelly, A Tettre kész Hírvadász címmel.

Jelenleg is dolgozik ennek a sorozatnak a folytatásán, valamint egy két részes science fiction történet vázlatain, ami a tervek szerint egy francia kiadó gondozásában kerül majd nyomtatásba.

László Márk

Márk kedvenc időtöltésem a képregény készítés.


1990-ben született, és a Jaschik Álmos Művészeti Szakközépiskola után a MOME animáció szakára járt, ahol 2018-ban mester diplomázott a “Kisfiú és a szellembohóc” című képregényével, ami később francia, spanyol, és lengyel nyelven is megjelent.

nnek a munkának köszönhetően dolgozhatott a Jim Henson féle “The Storyteller” egy képregényfüzetén, illetve 3 rövid Hellboy történetet is rajzolt a Dark Horse kiadónak. Jelenleg több saját képregényprojektet is fejlesztget.

FUTAKI-DÍJ 2024

Az Eisner.

A Harvey.

A Ringo.

A képregényes világ három népszerű és jól ismert díja, amik két alapvető tulajdonságukban megegyeznek: mindegyiket egy comic con-on adják át, és mindegyik egy legendás képregényalkotó nevét viseli.

Az idén tragikus hirtelenséggel elhunyt Futaki Attila nemcsak a kollégánk és a barátunk, de egy kiemelkedő és egyedi stílusú képregényrajzoló is volt. Úgy gondoltuk, hogy emléke és munkássága előtt tisztelegve a képregényes díjunkat róla nevezzük el. Hiszünk benne, hogy az az út, amit bejárt, hogy magyar szerzői képregényalkotóból olyan külföldön is keresett és elismert művésszé vált, aki a legnagyobb amerikai és francia kiadóknak dolgozott, ösztönzőleg hat az eljövendő hazai alkotók generációira.

A Futaki-díjjal egy olyan markánsan egyedi képregényes díjat szerettünk volna létrehozni, ami a már jól ismert hazai díjakkal nem versenyezve színesíti a képregényes közösséget. Ezért a kilencedik.hu képregényes portál segítségével a megszokottaktól eltérő, új alapokra helyeztük a jelölés és a szavazás menetét. Egyfajta olvasói közönségdíjként, az első körben mindenki nevezheti az előző évi legjobbnak tartott képregényes olvasmányait, két külön kategóriában.

I. Legjobb magyar képregény.

Ebbe a kategóriába nevezhetitek a tavaly itthon nyomtatásban megjelent, hazai szerzők magyar nyelvű képregényeit. A jelölt képregény megjelenhetett önálló kiadványként, egy antológia részeként, esetleg egy más jellegű kiadvány mellékleteként is, terjedelmi és formai megkötések nélkül.

II. Legjobb magyarul megjelent külföldi képregény.

Ebbe a kategóriába nevezhetitek a tavaly itthon nyomtatásban megjelent külföldi képregények magyar nyelvű kiadását. Ugyanúgy formai és terjedelmi megkötés nélkül lehet nevezni minden kiadványt.

Mindként esetben kiadványt kell megjelölni, minél pontosabb címmel! Segítségül hoztuk a kilencedik.hu képregényes portál naptárát, ahol megtalálható a legtöbb kiadvány, ami 2023-ban megjelent. A szavazatokat pedig egy Google Formon keresztül várjuk április 30.-ig!

A beérkezett nevezéseket összegezzük, és minden kategóriában az öt legtöbb szavazatot elért kiadvány közül egy három tagú zsűri választ ki egy-egy nyertes művet. Az alkotókat és a kiadókat e-mailben értesítjük, ha kiadványuk bekerült az öt legjobb közé, és amennyiben szükséges, olvasópéldányokat is kérünk be a zsűri számára.

Díjak

A díjakat az I. kategóriában az alkotó(k), a II. kategóriában a kiadó veheti át a Budapest Comic Con első, szombati napján. 2024 május 18.-án.

Az I. kategóriában nyertes kiadvány alkotója/alkotói gravírozott plakettet és bruttó 300.000 forintot kapnak. A II. kategóriában nyertes kiadvány kiadója egy gravírozott plakettet kap.

A megszokott közösségi eladóterünk mellett egy különleges és egyedi vásártérrel is készülünk a képregényfanoknak, hiszen a Comics Artist Alleyban kifejezetten képregényekkel foglalkozó személyekkel és tehetséges magyar képregényalkotókkal találkozhattok, akik saját alkotásaikkal érkeznek a rendezvényre. Keressétek meg az egyediségeket és csapjatok le örök kedvenceitekre.