Budapest Comic Con - Profi cosplay verseny
Kövess minket
Facebook Logo
logo

BOK CSARNOK

/

2023. JÚNIUS 10-11.

Profi cosplay verseny

REGISZTRÁCIÓ MENETE

A jelentkezés határideje: 2022. június 3. (péntek éjfélig)

 • A jelentkezés csak akkor érvényes, ha a versenyzők a határidőig érvényesen leadják!
 • Bármilyen kérdésed van a versennyel kapcsolatban, vedd fel a kapcsolatatot velünk az info@cosplay.hu email címen.
 • A szervezők a jelentkezéseket ellenőrzik. Amennyiben a cosplay minősége, a feltöltött kép vagy zene nem megfelelő, a szervezők email-ben fognak értesítést küldeni. Ezért kérünk benneteket, hogy a jelentkezés leadását ne az utolsó pillanatra hagyjátok!

Figyelem a verseny létszámkorlátos! A jelentkezők számát és a színpadi időt figyelembe véve, a szervezők fenntartják a jogot a jelmezek előzsűrizésére, a beküldött anyagok alapján.

Regisztrálni az alábbi LINKEN  tudsz!

1. Adatok felvitele
Az alapadatoknál meg kell adnotok a valós polgári neveteket és egy olyan email címet, ahol el tudunk titeket érni! A regisztrációnál meg kell adnotok a karakter nevét, akit cosplayeztek, illetve az forrás pontos címét.

Tapasztalataink alapján a Citromail, Freemail, Yahoo és Hotmailes emailcímek nem megbízhatóak, ha ilyen címet adsz meg, akkor nem tudjuk garantálni, hogy megkapod a szükséges visszaigazolásokat, illetve leveleket és sajnos a reklamációkat sem tudjuk ebben az esetben elfogadni!

 • Fontos! A csatolandó fájlok neve legyen úgy átalakítva, hogy csupa kis betű legyen, az ékezetes betűk legyenek átalakítva ékezet nélkülire, a szóközök helyett aláhúzás legyen, a különleges karakterek ne legyenek benne, kivéve a kötőjelet.

2. Kép a karakterről
A kép útmutatóul szolgál mind a zsűri, mind a közönség számára, ezért fontos, hogy a lehető legjobban ábrázolja a karaktert, részletekkel együtt. Jó minőségű, nagyméretű képet töltsetek fel a karakterről.

 • Az olyan képet, amin nem látszik megfelelően a karakter, nem áll módunkban elfogadni. A kép lehet szerkesztett, több képből összerakott, de átszínezni tilos!
 • A képek felbontása minimum 1280*720 pixel legyen, jpg formátumban. Az ajánlott, ideális fájl méret 1920*1080 pixel és maximum 1 mega
 • . Zene
  A színpadra vonuláskor bejátszott zenét mindenki maga tölti fel a regisztrációja során. Témájában lehetőleg legyen olyan, ami az adott karakter(ek)hez illik (pl. a főcímzenéből egy részlet, vagy háttérzene, de lehet teljesen szabadon választott is). A jelentkezés során a zenéket lehetőség szerint ellenőrizzük, de a szervezők nem vállalnak felelősséget a hibásan vágott vagy rossz minőségben feltöltött zenékért. Ha a zenék hossza meghaladja az előírt időkeretet, abban az esetben a jelentkezést visszautasítjuk.

  A zene hossza – 40-60 másodperc

  *A zeneszerkesztéshez segítséget ITT találtok.

  4. Kérések, konferálói szöveg és “Így készült” képek
  Lehetőségetek van feltölteni képeket a ruhakészítés folyamatáról és ehhez lehet csatolni valamilyen szöveges dokumentumot, melyben leírhatod a zsűrinek, a jelmez elkészülésének fázisait.

  A jelmez kapcsán a konferáló fog mondani pár mondatot, amit a versenyző előzetesen a jelentkezéséhez csatolt.
  konferálói szövegnek azt kell tartalmaznia, amit szeretnétek, hogy a konferáló elmondjon a karakteretekről vagy a jelmezetekről a színpadra lépés előtt. Ide ne írjatok verseket, párbeszédeket, sem kacifántos utalásokat, mert azt nem fogják beolvasni. Ebbe a részbe azt írjátok le, amit feltétlenül szeretnétek a közönséggel megosztani.

  • A leírásnak kötelezően tartalmaznia kell a feltöltött zene hosszát! (pl.: meszaros_ildiko.mp3 hossza: 00:54)
  • A felkonferálásra elég 1-2 mondat, amiből a közönség sejtheti kit is fognak nemsokára látni.

  Érvénytelen regisztráció esetén értesítünk titeket a hibáról email-ben.

  Természetesen bárki nyugodtan beöltözhet versenyen kívül is! Ha bármi kérdés vagy probléma merülne fel, bátran írjatok az info<kukac>cosplay.hu címre.

  A VERSENY SZABÁLYZATA

  A versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. 

  • Mivel ebben a kategóriában az egyik fontos cél a karakter ruhájának minél tökéletesebb visszaadása, így a színek is lényegesek, ezért a karakterről feltöltött képnek színesnek kell lennie!
  • A versenyzőknek szabadon választott zenére felvonulva a színpadon mutathatják meg a ruháikat a közönségnek és a fotósoknak.

  A verseny menete

  • Délelőtt minden versenyzőnek meg kell jelennie a zsűri előtt! Aki ezt elmulasztja, az nem vehet részt a versenyen! Az öltözőknél a segítők fognak titeket eligazítani és a zsűri elé terelni.
  • A színpadra lépés előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni, azt nektek kell elmondanotok a zsűri előtt.
  • A színpadi fellépést célszerű otthon mindenkinek elgyakorolni. Akinek nehézsége van vele, az keressen Youtube-on rá példát.
  • Színpadon nem kell beszélni (nem kap mikrofont a versenyző).

  Esetleges kizáró indok:
  – ha a ruha sérti a jó ízlést
  – rendelt vagy más szakember által készített ruha
  – elégtelen információ a ruha elkészítéséről (ez a zsűri privát döntésén alapul).
  Ez nem jelenti azt, hogy a versenyző ne kaphatna esetleg segítséget a barátaitól, családjától, stb.

  Original kosztümmel csak abban az esetben lehet jelentkezni, amennyiben a kiválasztott karakternek van egyértelmű forrása, pl. mmorpg-k esetén egy egyénileg generált karakter.
  Dijak: Pénzdíjazás, 2000 Eurós összdíjazás.

  Szombat: Hagyományos Cosplay (bármilyen fantasy, anime, filmes, gamer kosztüm)

  Vasárnap: Comic Cosplay (nyugati képregényes szuperhősök vagy gonoszok, pl. DC, Marvel, Dark Horse, stb.)

  A jelentkezők akár mind a két kategóriában indulhatnak!

  Mind a két nap a legjobb három versenyzőt díjazzuk, köztük oszlik el a 2000 euró (kb. 700 000 forint)!
  A zsűri elsősorban összhatás és a megjelenést értékeli, hogy minél jobban hasonlítson versenyző az eredeti karakterre. Fontos a technika, az igényesség és a színpadi megjelenés is!

  Pontozási szempontok

  1. Karakterhasonlóság – 40%
  – Az összhatás egyezik-e a benyújtott referenciaképekkel (ruha, frizura, cipő, stb.).
  – A versenyző milyen mértékben tudja külsejében visszaadni a karaktert.
  – A versenyző tartotta-e magát az eredeti képhez, vagy csak irányvonalnak használta.

  2. Kivitelezés, technika – 40%
  – A ruha minden része el lett-e készítve.
  – Alapanyag választás: a versenyző milyen alapanyagokkal dolgozott, illetve azok mennyire illettek a jelmezhez.
  – Kivitelezés minősége (mennyire szépen dolgozott a versenyző az adott alapanyagokkal).
  – Részletek megvalósítása (mennyire figyelt a versenyző a részletekre, ezekből mennyit valósított meg).
  – Nem a jelmez mérete, hanem a minősége a döntő.

  3. Színpadi megjelenés – 20%
  – A fellépés során mennyire tudja hozni a karaktert.
  – Az előadás, fellépés ötletessége és kivitelezése

  A nyerteseket a programzárás előtti eredményhirdetés során jelentjük be és vehetik át a nyereményüket. Ha valaki nem tud megjelenni, hogy átvegye a nyereményét, akkor utólagos egyeztetés alapján fog eljutni hozzá a csomag.

  FONTOS INFORMÁCIÓK A VERSENYRŐL
  • A versenyre való jelentkezés határideje után zenét vagy képet változtatni NEM lehet semmilyen módon. Ha utólag derül ki, hogy hibás zenét raktál fel, akkor sem áll módunkban javítani.
  • A fegyvereket ezúttal sem vesszük el tőletek, de megkérünk mindenkit, hogy lehetőleg ne hozzon igazi fegyvert. (Lőfegyvereket és/vagy valódi szúró/vágó fegyvert a rendezvényre behozni szigorúan tilos! Kérjük ezeket otthon hagyni!)
  • A versenyszámokban nyílt láng vagy pirotechnikai eszköz használata szigorúan TILOS! Ezek használata a versenyből való kizárással jár!
  • A versenyben élő állat nem vehet részt! Az állatot a színpadra nem áll módunkban felengedni, a versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből!
  • A színpadra lépésed előtt a konferálók fognak pár szót mondani a karakteredről. A feltöltött dokumentumok különbözősége miatt csak részben használjuk fel őket, hogy egységesen jelenthessük be a versenyzőket. A ruhakészítés módjáról a konferálók nem fognak beszélni.
  • Úgy időzíts, hogy a zenéd végére maximum egy rövid meghajlás legyen, mert azonnal konferálják fel a következő versenyzőt.
  • Ha bármiben is bizonytalan vagy akkor kérdezz meg egy ottani szervezőt.
  • Az eredményhirdetésre és a díjátadóra közvetlenül a verseny után kerül sor a színpadon. Épp ezért, ne rohanj el a színpadra levonulás után!
  • Ha valami kelléket kell felvinned az előadásodhoz, akkor azt előre jelezd a dokumentumban és a helyszínen is mondd, hogy mi kell és hova. A segítők a színpad mellett segítenek felvinni/lehozni a kellékeket.
  • Ha szemetelsz a színpadon, akkor mielőtt elhagyod a színpadot, szedd össze a nagyját. A segítők esetlegesen segítenek a takarításban.
  • Ne dobálj a közönségnek olyan tárgyakat, amik sérülést okozhatnak! (Finom a Mars csoki, de nem kellemes, ha az ember fejéhez vágják)
  • A konferálókat, a zsűrit vagy a közönséget nem vonhatod be a színpadi fellépésedbe. Lényeg, hogy meglepetésből senki se kapja ölbe a konferáló hölgyeket, vagy ne borítsa a zsűrire az asztalt (nem igazán értékeljük az ilyen akciókat és majdnem biztos, hogy kizárjuk a versenyből)!
  • A közönség türelme is véges, néha egy rövidebb, de csattanósabb színpadi felvonulás sokkal nagyobb sikert ér el, mint egy feleslegesen elhúzott. Erre figyeljen mindenki!
  • Minden versenyző automatikusan ingyen belépőt kap a rendezvényre!
  • Fontos: Aki felveszi a jegyét, de nem jelenik meg a zsűrizésnél vagy a színpadi shownál, az kizárást von maga után a jövőbeni megrendezett versenyekről!
  GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

  Mielőtt kérdést tennél fel a szervezőknek, ajánlott a szabályzat alapos átolvasása, és ha ott nem találod meg a választ, akkor nézd át ezeket a kérdéseket:

  k. Indulhatok-e olyan jelmezzel, amivel már részt vettem másik versenyen?
  v. Igen, bármilyen jelmezzel indulhatsz, kötöttségek nélkül

  k. Nevezhetek-e fekete-fehér képpel vagy fanarttal?
  v. Nem, csak hivatalos, színes képet fogadunk el.

  k. Kötelező zenét feltölteni?
  v. Igen!

  k. Jelentkeztem versenyre, de valószínűleg nem tudok elmenni, vagy a ruhám/előadásom nem lesz kész. Mit csináljak ilyenkor?
  v. Jelezd a szervezőknek emailben, minél hamarabb. Gondolj arra, hogy ha listán maradsz, azzal másoktól veszed el a lehetőséget.

  k. Milyen formátumban tölthetem fel a képet a jelentkezésemhez?
  v. Csak jpg-ben. Arra figyelj, hogy kivetítőre megy, vagyis legyen minimum 1280*720 pixel felbontású.

  k. Milyen formátumban tölthetem fel a zenéket?
  v. Mp3. (optimális: 128-192kbps, 44Khz)

  k. Van a zeneszerkesztéshez vagy a forgatókönyvhöz valami segítség?
  v. Van, a cosplay.hu weboldalon mind a kettőhöz találsz segítséget.

  k. Miért van létszámkorlát jelentkezésnél?
  v. A versenyre limitált idő van, és a közönség sem tud 3-4 órát végigülni.

  k. Honnan tudom, hogy bekerültem-e?
  v. A szervezők elérhetővé fogják tenni a jelentkezők listáját, mely mindig frissítve lesz, így minden versenyző látni fogja hányadik a listán.

  k. Milyen gyakran frissül a cosplayes lista?
  v. 2-5 nap, a jelentkezések számától függően.

  k. Már 10 nap is eltelt, a lista frissült, de nem vagyok rajta, mit lehet ilyenkor tenni?
  v. Ellenőrizd a leveleidet, hogy kaptál-e értesítőt valami hibáról (a SPAM mappát is nézd át), ha nem kaptál, akkor jelezd a szervezőknek még a határidő lejárta előtt!

  k. A cosplayversenyre nevezők számára biztosítanak belépőt?
  v. Igen! Minden jelentkező automatikusan belépőt kap a jelentkezéséhez, amit a rendezvény napján vehet át! Amennyiben visszamondja a jelentkezést, a jegy érvénytelen!

  k. Az öltöztetők számára biztosítanak belépőt?
  v. Nem!

  k. A fellépésem során hibás volt a zene vagy kép, mit lehet ilyenkor tenni?
  v. Nagyon ritka eset, de ilyenkor azonnal jelezd a segítőknek a problémát, ha bizonyítható, hogy a hiba szervezői oldalon volt, akkor lehetőséget kapsz újra fellépni. Ha a hiba a feltöltött zenével volt, abban az esetben nem tudunk segíteni.

  k. A hivatalos fotósok képeit hol tudom megnézni?
  v. https://albums.cosplay.hu/

  ——————————————–

  k. Valami nem tetszik nekem, ha hisztizek, toporzékolok és sírok a szervezőknek, akkor mit érek el?
  v. Kizáratod magad a versenyről…

  k. mreit mnte at a csirek za uto n?
  v. Sajnos szervező nem beszél újmagyar. Kéretik a kérdéseket emberi módon megfogalmazni.

  k. Küldtem levelet a szervezőknek, már 10 perc eltelt, és nincs válasz.
  v. Türelem választ terem. Ez néha akár több nap is lehet (a szervező is ember valahol ^_^).

  k. “Sasuke12 vok és jelentkeztem a versenyre, megkaptátok?”
  v. Neved? Karaktered? Mikor jelentkeztél?

  k. “Cosplay Verseny” vagy “Cosplayverseny”?
  v. A magyar nyelvtan szabályai szerint: Cosplayverseny!